Alles over garderobekasten

Kleding: iedereen draagt het en heeft het dus. De één wat meer dan de ander en er zijn ook mensen met enorme collecties. Een feit is dat iedereen ruimte in zijn of haar woning nodig heeft omdat de kleding op te bergen. Bijna iedereen heeft dan ook wel een garderobekast of een ander opbergsysteem voor zijn of haar kleding in huis.

Systematisch opbergen
Niemand wordt vrolijk van een grote bende in zijn of haar kledingkast. Je kunt op een gegeven moment dan niets meer vinden, schone dingen belanden per ongeluk weer bij de was en gestreken items zitten weer vol met kreukels. Misschien ken je het fenomeen kledingstoel ook wel. Veel mensen hebben een stoel of krukje in de slaapkamer of kledingkamer staat die al snel als een soort van verzamelplek van kleding dient. Ben je op zoek naar een nieuwe en goede manier van opbergen? In deze tekst ontvang je een aantal handige, praktische tips die je gemakkelijk in praktijk kunt brengen.

Veel of weinig?
Voor je begint is het handig om te inventariseren wat je hebt. Om dit goed te kunnen doen kun je het best al je kleding uitzoeken. Wat draag je veel en wat draag je weinig? De dingen die je bijna tot nooit draagt kun je het beste meteen wegdoen, want: waarom bewaren als dat niet nodig is? Het scheelt je weer ruimte en creëert overzicht. Een tip is om gewoon alles uit je kast te halen en te sorteren op een manier die jij handig vindt. Op kleur, op model, op soort of op favorieten: dat is aan jou. Uiteindelijk heb je ook overzicht over je collectie: is het veel of juist weinig?

Geschikte kast
Heb je al een garderobekast en ben je hier tevreden mee? Dan kun je meteen beginnen met het invullen van deze kastruimte. Maak aan de hand van de verdeling die je hebt gemaakt in kleding ook een verdeling in je kast. Wat je vaak draagt op ooghoogte bijvoorbeeld en dingen die moeten hangen kun je ook meteen in de kast plaatsen. Kom je erachter dat jouw kast toch niet helemaal geschikt is? Dan is het slim om je te gaan oriënteren op een nieuwe kast; anders heb je immers weer hetzelfde probleem.

Hoeveel ruimte heb je nodig
Nogmaals: kijk goed naar je collectie. Heb je talloze blazers en jurkjes die echt moeten hangen? Ga dan voor een garderobekast met een ruim hanggedeelte. Sport je veel? Calculeer dan ook een plek in voor je sportoutfits. Aan de hand hiervan kun je een garderobekast uit gaan zoeken.

Seizoenen
Heb je weinig plek voor een garderobekast, maar wil je toch alles op orde maken? Dan kun je ervoor te kiezen je collectie in seizoenen te verdelen en de andere kleding luchtdicht op te bergen op een andere plek dan in je garderobekast. In de winter doe je jouw zomerjurkjes, topjes en bikini’s waarschijnlijk toch niet aan en heb je ze wel nodig? Dan kun je ze natuurlijk altijd opzoeken. Hiermee bespaar je ruimte in je garderobekast!

Dit vind je misschien ook leuk...