Gaan de huizenprijzen dalen in 2019?

huizenSinds 2014 stijgen de huizenprijzen, na de huizencrisis die al in 2008 begon. De prijzen van de huizen daalden toen, dit zorgde ervoor dat hun hypotheek hoger was dan de waarde van hun woning. In die periode kochten weinig mensen daarom een nieuwe woning. Dit had tot gevolg dat ook de bouw van nieuwe woningen gestopt werd, er was immers bijna geen vraag naar.

Het begin van de stijging

Door de lage hypotheekrente en het einde aan de economische crisis zijn de huizenprijzen weer gaan stijgen in 2014. Mensen hebben weer meer te besteden en het is gunstig om nu een woning te kopen, omdat de hypotheekrente en de maandlasten erg laag zijn.

De vraag naar woningen werd dus een stuk hoger, waardoor de prijzen ook stegen. Het tekort aan koopwoningen deed de prijzen nog hoger stijgen.

Verschillen per regio

Per regio verschillen de huizenprijzen enorm. Vooral in de randstad is er een groot tekort aan huizen en hier worden dus ontzettend hoge prijzen gevraagd voor een woning. Mensen uit grote steden zoals Amsterdam en Rotterdam wijken uit naar plaatsen in de buurt, waardoor de prijzen hier ook stijgen.

In andere provincies, bijvoorbeeld Groningen, liggen de prijzen nog steeds een stuk lager dan voor de crisis die in 2008 begon. Hierdoor ontstaan er grote verschillen tussen de prijzen, een huis kopen in Groningen is nu dus nog steeds een stuk goedkoper dan in 2008.

Verwachtingen voor de komende jaren

Het tekort aan koopwoningen is nog steeds niet opgelost, er zijn te weinig koophuizen en door het tekort aan personeel in de bouw zal het nog wel even duren voordat dit is opgelost.

Het is daarom zeer onwaarschijnlijk dat de huizenprijzen gaan dalen in 2019. Beter is om te stellen dat de prijzen dit jaar ook nog met zo’n 6% zullen stijgen. De prijzen zullen niet meer zo hard stijgen als voorgaande jaren en de stijging zal langzaam afnemen, maar naar alle waarschijnlijkheid zullen de prijzen voorlopig nog niet gaan dalen.

Zekerheid nodig?

Wanneer je je huis te koop wil zetten of een huis wil kopen is het slim om een goede makelaar in te schakelen. Een makelaar kan je adviseren over de juiste vraagprijs van een huis. De makelaar heeft ook voldoende inzicht in de huizenmarkt om een goede inschatting te maken van de stijging of daling van de huizenprijzen.


 

Dit vind je misschien ook leuk...