Huis schilderen, de aandachtspunten

schilderenHet schilderen van een woning is in de meeste gevallen echt een opknapper voor het huis. Na een nieuwe lik verf in en op het huis ziet het er vaak als nieuw uit, een veel frissere indruk als de oude verf begint te verweren en in het slechtste geval begint af te bladderen.

Daarnaast is het voor de buitenzijde van een woning de verflaag ook bescherming tegen de weersinvloeden, met name op houten oppervlakken zoals kozijnen en boeidelen. Als er niet regelmatig geschilderd wordt kan er houtrot optreden.

Het juist materiaal

Zonder goede verf en goede kwasten is het eigenlijk onmogelijk een oppervlak goed te schilderen. Zeker voor buitenschilderwerk is dit van groot belang, de verf zal namelijk bloot gesteld worden aan verschillende invloeden van buitenaf.

Het is niet altijd waar maar in de meeste gevallen zijn de bekende duurdere verfmerken beter dan de goedkopere huismerken van bijvoorbeeld een bouwmarkt.

Wie voert het schilderwerk uit

Het maakt niet uit hoe goed de verf en de kwasten zijn die gebruikt worden als de schilder slecht is. Veelal ziet men dat huiseigenaren zelf alles helemaal schilderen, dat is niet per definitie slecht maar de uitvoering vergt wel de nodige aandacht.

Zorg er dus voor dat degene die schildert goed weet waar hij of zij mee bezig is. Als de verf bijvoorbeeld op een vette laag wordt aangebracht is de kans groot dat het simpelweg van het oppervlak af glijdt.

Als u niet zeker weet hoe er goed geschilderd moet worden kan het verstandig zijn om een professionele schilder in te schakelen. Een vakman zal immers heel goed weten hoe de klus goed uitgevoerd moet worden.

Gangbare kleuren

Hoer verleidelijk het ook is om exotische kleuren te kiezen voor het schilderen van kozijnen, wanden of andere oppervlakken in en rondom het huis is het vaak toch verstandiger om een gangbare kleur te kiezen.

We lopen te vaak tegen klussen aan waar mensen hebben gekozen voor een wild kleurenpalet in de woning waar na het inrichten van de woning met meubels de mensen erachter komen dat de kleur toch wel erg heftig is of dat kleur gewoonweg niet mooi gevonden wordt.

Daarnaast is het zo dat bij een eventuele verkoop van de woning geïnteresseerde toch vaak niet zo gek zijn op die afwijkende kleuren. Dit is ook een erg goede reden om te kiezen voor kleuren die gangbaar zijn.

De juist schilder vinden

Als er besloten wordt om het schilderwerk te laten uitvoeren door een schildersbedrijf is het van belang dat een betrouwbaar en professioneel bedrijf gekozen wordt voor het uitvoeren van het werk.

Het is verleidelijk om een goedkoop bedrijf te zoeken via bijvoorbeeld Marktplaats, maar dit is in principe zelden een goed idee. Goedkoop is vaak duurkoop, goedkope schilders zijn vaak zo goedkoop omdat ze beknibbelen op de verkeerde dingen. Zo kennen wij genoeg verhalen van schilders die hun verf verdunnen, niet dik genoeg schilderen, niet genoeg lagen aanbrengen, goedkope verf gebruiken enzovoort.

Een goed schildersbedrijf is te herkennen aan verschillende keurmerken, een betrouwbaar keurmerk dat ook nog dekking geeft bij eventuele misverstanden is de NOA. Daarnaast kunt u natuurlijk altijd vragen om referenties, ga bijvoorbeeld eens kijken bij een huis waar desbetreffende schilder al eens eerder gewerkt heeft.