Je eigen huis bouwen

Je eigen gemaakte stulpje, heb je daar ook niet altijd van gedroomd? Veel mensen wel en het begint nu ook in Nederland steeds populairder te worden. Waar voorheen alleen miljonairs er ook maar aan dachten om een eigen huis te bouwen, beginnen nu ook veel meer ‘normale’ Nederlanders de stap te wagen. En met goede reden ook: een eigen gemaakt huis is iets wat je helemaal zelf mag bepalen, je eigen plek wat je zelf hebt kunnen maken.

De voordelen

Er hangen ook ontzettend veel voordelen aan. Hoewel een eigen huis bouwen misschien niet de meest goedkope optie is, blijkt uit onderzoek dat de prijs-kwaliteit verhouding van eigen gebouwde huizen wel een stuk hoger ligt dan een particuliere woning. Als je dezelfde kwaliteit wil vinden in normale woonwijken, dan ben je meestal al een stuk duurder uit. Daarnaast, geeft een eigen gemaakte woning veel meer vrijheid dan een rijtjeshuis: het is iets wat je zelf hebt gemaakt, waar al jou wensen zijn meegenomen.

Bloed, zweet en tranen

Maar, er hangen natuurlijk ook nadelen aan. Zo is een eigen huis bouwen niet de meest snelle optie: er gaat heel wat tijd overheen voordat jouw plan is gerealiseerd in een echte woning waarin je kan wonen. Daarnaast, heb jij ook de verantwoordelijkheid over het hele bouwproject: jij bent degene die de architect en alle anderen op de hoogte moet houden van jou wensen. Dit slokt ook veel van je vrije tijd op, want dit zijn allemaal beslissingen die jij moet maken. En hoewel de architect je hiermee graag mee wilt helpen, ligt de eindverantwoordelijkheid toch vooral bij jou.

Een huis voor het leven

Maar is dat het waard? Ja, dat is het zeer zeker. Een woning is iets waar je leven lang mee kan doen en hoe mooi is het wel niet om dat helemaal zelf te mogen bepalen? En hoewel het een investering is in zowel tijd en energie, heb je na al die moeite wel een prachtig huis op je naam staan. Wat wil je nog meer? Toch maar een huurwoning?

Dit vind je misschien ook leuk...