Je eigen huis verhuren vraagt om een goede voorbereiding

huisMega populair: verhuren eigen woning. Maar waarom doen mensen dit nou? En hoe begin je hiermee? Het is logisch dat je hier vragen over hebt. Daarom omschrijft dit artikels een aantal tips als je je eigen huis tijdelijk wilt verhuren. Hedendaags staan de huizen langer in de verkoop dan vroeger. Door de kredietcrisis hebben mensen minder te besteden en kopen ze minder snel een huis. Dit komt slecht uit als je net een nieuw huis hebt gekocht met je samenlevingspartner. Je huis tijdelijk verhuren kan dan de oplossing zijn om het bezitten van twee huizen leefbaar te maken. Maar doe dit niet zomaar en bereid je goed voor!

Hoeveel brengt mijn eigen huis verhuren dan op?

Je huis tijdelijk verhuren kan heel veel opleveren, maar dit hangt af van een belangrijke factor: de huurprijs. Hoeveel kan je vragen voor een huis? Dit wordt mede bepaald door een woningwaarderingsstelsel. Door middel van punten die worden toegekend aan de uitrusting van je huis, bepalen ze de maximale prijs bij het verhuren van je eigen huis. Zorg wel dat je jezelf niet te kort doet want dat zou zonde zijn. Begin altijd laag, maar nooit te laag. Vraag sowieso niet meer dan het maximale bedrag. Houd rekening met het feit dat een huurprijs niet resoluut omhoog kan, want hier zitten restricties op.

Heb ik goedkeuring nodig bij mijn eigen huis verhuren?

Een gouden tip: vergeet nooit een vergunning aan te vragen. Een eigen huis verhuren kan nooit zonder toestemming van de gemeente. Het is ook niet zo dat een gemeente altijd de licentie om te verhuren geeft. Het moet tijdelijk en niet permanent zijn. Dus laten zien dat er in het vooruitzicht iemand intrekt. De erkenning is twee jaar geldig en mag maximaal vijf jaar in bezit zijn.

Zitten er randvoorwaarden aan mijn eigen huis verhuren?

Vaak denken mensen dat je ieder huis zomaar aan andere kunt verhuren. Maar hier zitten meer clausules aan vast dan je in eerste instantie denkt. De leegstandswet bepaalt waar je je aan moet houden bij je eigen huis verhuren. Er moet iemand in je woning hebben gewoond in het jaar voor het leeg kwam. Dus let er op dat dit niet een tijd heeft leeggestaan. Verder moet het gaat om verhuur eigen huis (dus in particulier bezit) of het verhuren van een nieuwbouwwoning. Het huis dat je wilt verhuren mag maximaal drie jaar verhuurd zijn in de laatste tien jaar. Vaak voldoet je huis automatisch aan deze richtlijnen. Maar als je niet zeker bent, laat het dan even controleren. Zo behoed je jezelf voor tegenslagen bij je eigen huis verhuren.

Housingxl helpt met je huis tijdelijk verhuren. het kan namelijk handig zijn om huurbemiddeling te krijgen als je wil beginnen met je eigen huis verhuren. HousingXL is in Nederland met meer dan 20 vestigingen één van de grootste huur en verhuurmakelaars met name op het gebied van woonruimte. HousingXL werkt geheel kosteloos voor verhuurders dus meld u nu direct aan.

Dit vind je misschien ook leuk...