Kan een alarmsysteem met slimme Domotica je energieverbruik verminderen?

alarmsysteemEr zijn nog mensen die denken dat de Domotica functies op alarmsystemen slechts voor het gemak dienen. Dat je bijvoorbeeld niet uit je stoel hoeft te komen om het licht uit te maken en ’s morgens de verwarming in de badruimte automatisch kan laten inschakelen nog voordat je uit bed kruipt. Maar de hedendaagse Domotica systemen bieden veel meer dan dit. Het zijn compacte slimme computers die het totaal energieverbruik van de woning kunnen monitoren en reguleren. Wanneer je het systeem slim programmeert kun je jaarlijks honderden euroís op de energierekening besparen.

Slimmer verlichten met Domotica

Domotica bedient al het aanwezige licht in de woning zoals je het wilt. Lampen inschakelen of dimmen kan per lamp, per groep, per ruimte of voor meerdere ruimten. Je kunt hierbij gebruik maken van een vaste tijdsinstelling of met behulp van sensoren de verlichting laten reageren op de activiteit in de ruimte. Denk hierbij aan onder andere het volgende:

  • Lampen gaan automatisch uit of in dimstand wanneer er niemand in de ruimte is. Bijvoorbeeld in de toilet- of badruimte.
  • Lampen dimmen automatisch wanneer de televisie wordt aangezet.
  • Tuinverlichting gaat geleidelijk aan wanneer het donker begint te worden en geleidelijk uit zodra de zon opkomt.
  • Tuinverlichting blijft in dimstand (bv. 50%) en komt pas op volle sterkte wanneer de sensoren beweging waarnemen.

Slimmer verwarmen met Domotica

Met Domotica kun je de verwarming per ruimte of zone van je huis programmeren. Dit betekent dat alle delen van het huis verwarmd worden op basis van de door jou bepaalde behoefte. De verwarming wordt ook automatisch in- en uitgeschakeld wat een aardige energiebesparing oplevert, omdat we vaak genoeg vergeten dit te doen voor het slapen gaan of bij vertrek uit huis.

Apparaten beheren met Domotica

Alle elektrische apparaten zoals televisies, computers, de wasmachine en droger en de vaatwasser kunnen op het Domotica systeem worden aangesloten. Je kunt zodoende instellingen maken die gericht zijn op energiebesparing.

  • De televisie automatisch laten uitschakelen als er voor lange tijd niemand in de ruimte is.
  • Computerschermen op stand-by laten zetten.
  • De wasmachine, droger en vaatwasser alleen laten werken op tijdstippen dat het energiebedrijf het goedkope daltarief in rekening brengt.
  • Bij het verlaten van de woning met ÈÈn druk op de knop alle elektrische apparaten in huis uitschakelen. Uiteraard programmeer je zodanig dat de koelkast, de diepvries en het alarmsysteem aanblijven.

Zijn Domotica systemen duur?

Alarmsystemen met slimme Domotica zijn bezig een standaard toepassing in de woning te worden. Door de verhoogde vraag en de pittige concurrentie worden de systemen steeds goedkoper. Doordat je dankzij de slimme Domotica aardig gaat besparen op de energierekening verdien je de investering gemiddeld binnen vijf jaren terug.

Dit vind je misschien ook leuk...