Rieten dak: de voor- en nadelen

rieten dakEen rieten dak kan een erg mooie extra zijn voor uw woning. Zeker wanneer u een prachtig groot landhuis heeft, kan een rieten dak perfect aansluiten op de stijl. Het kan uiteraard ook mogelijk zijn dat u al een rieten dak heeft, wellicht omdat u al zo’n fantastisch landhuis heeft. In dat geval weet u misschien ook wat de voor- en nadelen van een dergelijk dak zijn. Of heeft u die nog niet duidelijk kunnen ontdekken? Dan is het waarschijnlijk erg interessant om verder te blijven lezen. In dit artikel bespreken we namelijk de belangrijkste voor- en nadelen van het hebben van een rieten dak.

Belangrijk nadeel: gevaar van alg en mos

Een belangrijk nadeel is dat rieten daken gevoelig zijn voor algen en mossen. Algen en mossen kunnen namelijk een laag creëren die het riet volledig afsluiten. Dit is niet de bedoeling, aangezien riet uiteraard een natuurproduct is en moet kunnen blijven drogen en ademen. Wanneer het riet inderdaad wordt belemmerd op dit gebied, dan zal de kwaliteit ervan snel afnemen. Daarmee komen we direct aan bij een nadeel dat hier nauw mee in verband staat. Een rieten dat heeft namelijk relatief veel onderhoud nodig. Op dit gebied kunt u bijvoorbeeld denken aan een product dat mos- of algenwerend werkt. Het is aan te raden om dit onderhoud niet zelf uit te voeren, maar door een specialist: de rietdekker. Als u dergelijke producten niet goed gebruikt, kunnen ze immers juist problemen veroorzaken. En dat wilt u uiteraard voorkomen.

Voordelen van een rieten dak

Een voordeel van een rieten dak is dat het de enige echt traditionele sfeer uitstraalt die simpelweg hoort bij sommige woningen. Nu is dat wellicht geen overtuigend voordeel gezien de eerder genoemde nadelen. Toch heeft een rieten dak nog wel meer voordelen. Een daarvan is dat de isolatiewaarde bij windstille weersomstandigheden hoger is dan voor ‘normale’ pannendaken.

Dit vind je misschien ook leuk...