Wat mag je verwachten van een goede makelaar?

makelaarDe perfecte makelaar is voor iedereen verschillend, het kopen of verkopen van een huis is namelijk een hele persoonlijke zaak. Uiteindelijk is het (ver)kopen van een woning het doel en hoe dit het fijnst voelt, verschilt per persoon.

De perfecte makelaar bestaat misschien niet, maar er zijn wel een aantal dingen die je van een goede makelaar mag verwachten. Hieronder lees je een drietal dingen waaraan een goede makelaar voldoet.

Jouw wensen

Zoals al eerder benoemd is de verkoop of koop van een huis heel persoonlijk. Kies daarom voor een makelaar die begrip heeft voor jouw wensen en hier ook aan mee wil werken. Sommige makelaars bieden ook pakketten aan, waarbij je zelf kan kiezen waar je wel en geen hulp bij wilt.

Je staat er niet bij stil, maar ook op de manier van communiceren heb je vast wel voorkeuren. Wil je graag een makelaar die ’s avonds telefonisch bereikbaar is of heb je liever alleen afspraken op het kantoor? Neem dit ook zeker mee in je overwegingen. Een goede makelaar zal bereid zijn om hier waar mogelijk in mee te gaan.

NVM-makelaar

Een NVM-makelaar is een makelaar die aangesloten is bij de Nederlandse Vereniging voor Makelaars en taxateurs (NWM). Deze makelaars moeten aan bepaalde eisen voldoen en worden gescreend. Door te kiezen voor een NVM-makelaar kies je dus voor betrouwbaarheid, wel zo fijn als het om je (toekomstige) huis gaat.

Er zijn meer dan 4200 makelaars aangesloten bij deze vereniging, dus grote kans dat de makelaar van jouw voorkeur hier ook bij zit.

De prijs

Niet geheel onbelangrijk is het kostenplaatje. Het is niet zeker dat de makelaar die de hoogste prijs vraagt ook de makelaar is die de beste kwaliteit levert, of het best bij jou past. Vaak hanteert een makelaar een percentage van de koopprijs van het huis, hier komt ook nog (21%) BTW overheen.

De makelaar mag zelf bepalen welk percentage hij hanteert. Let er wel op dat als er een erg laag percentage staat, dit waarschijnlijk inhoudt dat de makelaar jou minder biedt voor deze prijs.

 Bedenk tot slot altijd dat jij degene bent die uiteindelijk voor een bepaalde makelaar kiest. Kies daarom altijd een makelaar die je vertrouwt en waarbij je een goed gevoel hebt. Maak ook altijd afspraken over wat het gaat kosten als je later toch een andere makelaar in wil schakelen.


 

Dit vind je misschien ook leuk...