Wat voor soort tuinhaard

Tuinhaarden ook wel terrashaarden genoemd zijn helemaal hot in de tuin en op het terras. Geeft sfeer en warmte op een koele zomeravond. Gezellig met vrienden of familieleden borrelen bij de tuinhaard. Aan een tuinhaard heb je eigenlijk het hele jaar door plezier. Denk aan de kerstdagen wanneer je familie en vrienden thuis ontvangt. Altijd een gezellig en warm onthaal wanneer je de buitenkachel aanhebt. Mensen lopen toch vaak een keer naar buiten om te roken of frisse lucht te happen en dan is het wel zo sfeervol wanneer de tuinhaard brandt.

Wat is er zo aantrekkelijk aan een tuinhaard

Buiten eten
Er is niets zo lekker om in de avond buiten te eten in het vroege voorjaar. Het kan dan net even te fris zijn en dan is een buitenhaard heerlijk om naast te zitten en een hapje te eten. Ook is de mogelijkheid er om nog ver in oktober naast de kachel buiten te dineren.

Uitstraling

Tuinhaarden geven een robuuste uitstraling in je tuin. Ook wanneer de haard niet brand voegt deze toch een zekere charme toe aan de tuin. Er worden vele tuinhaarden aangeboden zoals;

  • Haarden waar je doorheen kunt kijken maar ook enkelzijdig
  • Een tuinhaard kan vrijstaand geplaatst worden maar kan ook worden ingebouwd
  • Een cortenstaal haard heeft een stoere, robuuste uitstraling

Verwarmd terras

Je hebt in je eigen tuin altijd de beschikking over een verwarmd terras. Vooral in de late namiddag kan het afkoelen en dan zit je net zo lekker. Dan is een buitenhaard een uitkomst!
Zwembad in de tuin?
Is er een zwembad aanwezig dan is een tuinhaard een echte must. Heerlijk om na het baantjes trekken naast de warme tuinhaard te gaan zitten. Ook mensen met een sauna kunnen op een fijne manier gebruik maken van een buitenkachel. Het geeft echt iets extra’s aan je saunagang.

Stookhout

Een buitenkachel die gestookt wordt met hout kan gebrand worden met verschillende soorten hout. Een aantal soorten zijn;

Berkenhout

Het voordeel van deze houtsoort is dat deze snel vlam vat. Een nadeel is dat het ook weer snel opgebrand is. Toch is deze houtsoort prima geschikt voor een buitenkachel. Het berkenhout heeft een schone verbranding en zal niet snel het rookkanaal vervuilen.

Eikenhout

Moet minstens 2 jaar drogen om een goede verbranding te krijgen. Eikenhout brandt urenlang en is één van de beste houtsoorten voor de open haard. Het nadeel is dat het wat duurder is dan de andere soorten.

Briketten

Zijn gemaakt van geperste houtkrullen of houtvezels. Het is eigenlijk het afval van de houtindustrie. Ze zijn misschien wel wat duurder dan de gewone houtsoorten maar hebben vele voordelen zoals;

  • Bijna geen opslag nodig
  • Altijd dezelfde maat en hoeven niet gedroogd te worden
  • Lange brandduur en geen schadelijke uitstoot

Allemaal zaken die in overweging kunnen worden genomen. Kijk voor verdere informatie op de desbetreffende websites.

Dit vind je misschien ook leuk...