Wonen met kinderen

Eina design kapstokHet inrichten van het huis is voor velen een aangename bezigheid. Het creëren van een leefruimte, bij elkaar zoeken van de juiste meubels, kleuren en accessoires. Echter voor je start met het inrichten van je huis is het goed om overal eens uitgebreid over na te denken. Met hoeveel personen word er in die ruimte geleefd? Waaruit gaat het huishouden bestaan? Wonen er bijvoorbeeld alleen maar volwassenen of leven er ook kinderen? Hoe oud zijn de kinderen? Welke ruimte of ruimtes gaan er het meest gebruikt worden. Allen punten om op voorhand rekening mee te houden.

Hal of Gang inrichten

Het inrichten van de hal of gang word vaak niet veel aandacht aan besteed, echter is dit een ruimte waar ieder als eerste binnenkomt, niet alleen jijzelf en je gezin, maar ook jouw gasten. De hal of de gang is de eerste indruk die je krijgt als je binnenkomt. Indien de hal rommelig aandoet, slecht ingericht is of niet af is zal de eerste indruk niet zo’n beste zijn. Ook voor jezelf is het vervelend om binnen te komen in een rommelige gang. Denk daarom goed na van te voren over voldoende ruimte om alle jassen op te hangen. Denk aan opbergbakken of een kastje voor winterse sjaals en handschoenen. Leven er kinderen in het huis? Vergeet dan vooral geen kinderkapstok op hoogte voor de kinderen op te hangen. Zo leer je de kinderen gemakkelijk aan om zelf hun jas op te hangen en een eventuele schooltas.

Denk ook na over een schoenenkast. Niets is vervelender als struikelen over rondslingerende schoenen.

Woonkamer met speelhoek

Als je leeft met kinderen ken je het vast wel. Speelgoed wat je overal door de woonkamer terug vind. Wellicht wil je er niet aan, maar toch is het verstandig om de kinderen ook een plekje te geven in de woonkamer. Dit kan een kastje of lade zijn, waar het speelgoed mag liggen waar in de woonkamer mee gespeeld mag worden. Maar denk ook aan knutselspulletjes, schoolspullen die vaak heen en weer gaan etc. Helemaal leuk is het om voor de kinderen een eigen speelhoek te maken. Dit hoeft helemaal geen grote ruimte te zijn, ook kun je deze ruimte goed integreren in de rest van je interieur. De kinder speelhoek hoeft niet te bestaan uit kleurrijk Ikea meubilair.

Denk bijvoorbeeld eens aan een ouderwetse schoolbank of lessenaar. Dit zijn prachtige meubelstukken die tweedehands voor aantrekkelijke prijzen te krijgen zijn. Je kunt de meubeltjes houden zoals ze zijn, robuust en gesleten. Maar ook is het zeker geen slecht idee om een ouderwetse schoolbank te schuren met behoud van originele elementen en deze vervolgens in een mooie tint te verven die bij het interieur past. Een mooi kastje of opbergbakken erbij en de kinderen hebben een prima plekje om te spelen, kleuren en knutselen.

Ook kun je kiezen voor een speelhoek die snel op te ruimen is, vooral geschikt voor kleinere kinderen. Denk daarbij eens aan een mooie dekenkist, hierin bewaar je een fijn speelkleed, maar ook al het speelgoed. Maak er een spelletje van en ruim samen alles weer op aan het einde van de dag.

Dit vind je misschien ook leuk...